Na de 3-2 winst vorige week bij Impala Leek stond deze vrijdagavond Donitas H4 op het programma. Waar het Thalassa/ Memesa combinatie nog niet gelukt is om een voor de hand liggende clubnaam te bedenken, is dat de heren van Donitas al sinds 1971 gelukt. Donitas is een samensmelting van Donar en Unitas, hoe simpel kan het zijn. Maar daar heeft deze generatie geen enkele herinnering aan. Maar dit terzijde. Een jong team met tot dusver 5 punten uit 3 wedstrijden. Rambo was zelfs van de partij, overgevlogen van De Meeuwen Zuidhorn.
Met een uitermate dunne selectie maar uiteraard zeer gedreven begonnen we aan de wedstrijd. Inmiddels zijn Jan Feiken en Frans Biemolt halverwege met hun bedevaartstocht richting Lourdes. Wij houden hoop op een voorspoedig herstel of toch een wonder! Set 1 begonnen de mannen van Ritola met de volgende opstelling: SV Oege Bergsma, HA Arjan Jongstra, Mid Michiel v/d Oever, Dia Stephan Blaauw, HA Martin Colly, Mid Jack Kamminga en libero Henk Elderman. Na 3 punten sloeg het noodlot voor Donitas al toe. Via een korte serve van Michiel botsten 2 spelers van Donitas tegen elkaar aan. Helaas voor de midman kon deze zijn wedstrijd niet vervolgen. Na een kort oponthoud konden we verder spelen. Met goed volleybal werd er gedurende de hele set een voorsprong behouden. De opdrachten waren duidelijk en werden goed uitgevoerd. Zolang wij ons eigen spel konden spelen dan zou de eerste set gepakt kunnen worden zonder al teveel moeite. Dat gebeurde dan ook en Ritola wist de set naar zich toe te trekken met 25-17 winst.
De 2e set begon Ritola met dezelfde opstelling als set 1. Het niveau van set 1 werd in het begin goed gehandhaafd en zo konden de mannen van Ritola weer tegen een voorsprong aankijken in het begin van deze set. De heren van Donitas waren echter niet gekomen om zich makkelijk van het veld te laten vegen en kwam steeds wat beter in het spel. Inmiddels kwamen beide teams erachter dat het scheidsrechterlijke duo behoorlijk strak de regels hanteerde. De gretigheid om weer terug te keren in het veld na een time-out werd professioneel afgestraft onder het motto regels zijn regels. Zij hebben verder een goede wedstrijd gefloten en dat in de week van de scheidsrechter! Maar door de gretigheid werden er af en toe ook onnodige fouten gemaakt en zo werd de tweede set spannend tot het laatste moment. Waar Ritola de set eigenlijk af had moeten maken kwamen de mannen van Donitas goed terug tot 25-25. Na een foutserve van de heren van Donitas was het wachten op die ene rally bal waardoor de set gepakt kon worden met 27-25. En die kwam er. Martin Colly maakte het vakkundig af waardoor set 2 ook binnen was.
De 3e set bleef de opstelling uit de twee voorgaande sets staan. Ritola liep al gauw uit in deze set en bij een stand van 11-5 was het de beurt aan jeugdspeler Emiel Wijma om in het veld te komen voor Stephan Blaauw. Ritola bleef zijn punten maken en maakte het minder spannend dan in de 2e set. Midspeler Jack Kamminga en spelverdeler Oege Bergsma wisten elkaar goed te vinden en zo werden de nodige punten via de midpositie dan ook gescoord. Set 3 werd goed uitgespeeld en met 25-18 winst stond het 3-0. Op naar de laatste set.
De altijd lastige 4e set bij een 3-0 voorsprong. Donitas begon nu maar eens een toontje harder te zingen en een feestje te bouwen. Wellicht was dit beter geweest direct bij aanvang van de wedstrijd. In set 4 liepen de mannen van Ritola steeds wat achter de feiten aan. Er werd niet meer scherp genoeg gespeeld en er werden onnodige fouten gemaakt. Donitas ging wat vrijer spelen en dat leverde hun de nodige punten op. De mannen van Ritola keken de gehele set tegen een achterstand aan. Zo pakte Donitas uiteindelijk de 4e set met 25-21. Einduitslag 3-1 winst Ritola H2. Na de wedstrijd stond de bittergarnituur al op ons te wachten. Iets wat inmiddels niet meer weg te denken is na de wedstrijden van Ritola. Zelfs onze flying doctor Ray B. kwam hier apart voor langs vliegen. Het was nog lang gezellig. De eerstvolgende competitiewedstrijd speelt Ritola H2 op zaterdag 25 oktober in Groningen tegen Olympia H1. Daarvoor staat er op woensdag 22 oktober eerst nog een bekerwedstrijd op het programma tegen Veracles H2.