VCP

VCP (vertrouwenscontactpersoon)
Volleybalvereniging Ritola wil haar leden met plezier laten spelen op hun niveau. Hierbij is een veilige sportomgeving belangrijk. Eén van de randvoorwaarden hierbij is het aanstellen van een VertrouwensContactPersoon (VCP).

Wat is een VertrouwensContactPersoon (VCP)?
Een VCP is iemand die door de vereniging is aangesteld als aanspreekpunt voor ieder die tijdens het volleyballen te maken krijgt met ongewenst gedrag [bijv. pesten, beledigingen, seksuele intimidatie, discriminatie]. De grenzen van wat ‘gewenst’ en ‘ ongewenst’ is verschillen per persoon. De één lacht mee met dubbelzinnige grappen en/of opmerkingen, de ander voelt zich er behoorlijk ongemakkelijk onder. Wat een bemoedigend klopje voor de één is, kan een ander opvatten als een vervelende en onnodige aanraking.
Bovenstaande incidenten kunnen emoties en vragen oproepen, ook als het jou zelf niet overkomt maar je het bij iemand anders ziet gebeuren.
Er over praten is vaak moeilijk maar wel belangrijk. De VCP luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen en informeert je over mogelijke vervolgstappen naar de juiste instanties.
De VCP is geen bestuurslid en dus onafhankelijk. Anonieme rapportage van de gesprekken naar het bestuur is wenselijk. Samen willen we werken aan een veilig sportklimaat.
De VCP is er voor iedereen: de sporters, ouders, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers en bestuursleden.

Bij Ritola Volleybal is als vertrouwenscontactpersoon aangesteld:
Tineke van Heusden
Zij woont met haar man in Zuidlaren. Door haar baan heeft ze veel ervaring met vertrouwelijke gesprekken.
Zij is bereikbaar onder:
e-mail: vcp@ritolavolleybal.nl