Het was de op een-na-laatste thuiswedstrijd van dit seizoen voor de titanen van Ritola Heren 1 en het zou een mooie dag worden. Deze prachtige vrijdagavond zou de annalen in gaan als de dag dat er niets viel te halen uit de Zwet. Dames 1 had al het goede voorbeeld gegeven door haar tegenstander naar huis te sturen zonder punten en ook Heren 2 zou de trekkers naar Leens terug sturen zonder punten op hun aanhangers. Dus voor de vaandeldragers van de Zuidlaarder Bollen kon er geen andere uitslag op de borden komen dan een klinkende 4-0 overwinning. Tenminste, dat was de bedoeling…..
Tegenstanders deze dag waren de groene studentjes uit Groningen, genaamd Veracles, die puur op basis van talent geselecteerd zijn om de studentenvereniging te vertegenwoordigen. Dit selectiebeleid kan na afgelopen vrijdag op de schop. Op een enkele veteraan na, die zijn opleiding heeft genoten bij Zuidlaren, een diagonaalspeler genaamd Eelke, was er geen greintje talent te bespeuren. Het is voor dit team dit seizoen dan ook vechten tegen het degradatiespook. Maar zouden ze dit gebrek aan kunde ook kunnen etaleren tegen onze helden? Gelukkig kan deze vraag met een volmondig “ja” beantwoordt worden. Twee sets lang werden de jongens van het bekende kastje naar de eveneens bekende muur gestuurd en konden deze punten vast op het conto van Ritola bijgeschreven worden. Echter, daarna was het tijd voor de 3e set. En een oude volkswijsheid zegt: “Er gaat geen set zoveel verloren als de 3e set”. Een waarheid als een koe en ook hier ging dit cliché weer eens op.
Tot 24-24 ging het gelijk op en op die stand vond onze middenman het nodig om de bal enkele centimeters buiten de zijlijn te slaan. De vlagster van Dames 1, die de hele wedstrijd al heel netjes had gevlagd, gaf deze bal geheel terecht uit. In de loop van de wedstrijd was er door de spelers van Heren 1 al veel energie geïnvesteerd in het goedhouden van de relatie met de eerste scheidsrechter van dienst. En dat had tot dat moment nog niets opgeleverd. Ook deze goede man had een eerlijke, foutloze wedstrijd gefloten. Tot op dit moment…. Want ondanks de overtuigende manier waarop onze middenman de bal uit had geslagen en ondanks de wijze waarop onze vlagdame in kwestie met veel bravoure Koningsdag stond te vieren, gaf de fluitist de bal in.
Nog nooit zoveel studenten zo snel zien bewegen naar 1 plek, de bok van de flierefluiter. Veracles staat op degraderen dus elk puntje is welkom in deze strijd en nu zagen de Groentjes hun hardbevochten punt door de vingers glippen. Tranen met tuiten maar de beslissing werd niet teruggedraaid. En dus werd het 26ste punt door onze routiniers binnen gehakt waarna de 4e set een formaliteit werd. En er dus inderdaad geen punt werd meegegeven aan welk bezoekend team dan ook in de Zwet. Wat natuurlijk weer gevierd werd met bier, bitterballen en gezang. Het zou nog lang gezellig zijn in de Zwet…..
Met nog 3 wedstrijden te gaan staat Ritola Heren 1, met 9 punten los, bovenaan in de 3e divisie Noord. Dus een goed rekenaar weet dat er nog 7 punten gehaald moeten worden om het kampioenschap te kunnen vieren. Dat gaat tegen Lycurgus (de nr. 3, tegenstander op 4 april) nog niet lukken maar de week er op zou het goed mogelijk kunnen zijn dat er op vrijdagavond 10 april een beker in ontvangst genomen gaat worden door godenzonen uit het paardendorp.
Komt allen om dit heugelijke feit mee te vieren!