Op zaterdag 24 januari gaf Paul van der Zee een clinic voor de trainers / coaches van Ritola. In vergelijking met eerdere clinics waren er dit keer ook trainer-coaches van andere verenigingen bij betrokken. O.a Rovoc en VC Oostermoer hadden de weg naar sporthal De Zwet weten te vinden.
Vanwege het slechte weer in de ochtend begon het een kwartiertje later en nadat Stephan de jarige Wilma Oost van Rovoc een doosje chocola had overhandigd, kon de clinic van start.
Verschillende onderwerpen kwamen aan de orde. Zo moesten alle trainers nadenken over hoe een planning te maken? Paul gaf aan eerst een keuze te maken tussen techniek, tactiek, conditie en mentaal. Daarna kies je twee onderdelen uit (bijvoorbeeld bovenhands en rallypass). Vervolgens verzin je voor ieder onderdeel 1 of 2 accenten. Tot slot ga je er 4 tot 6 weken mee aan de slag.
Verder hebben we het gehad over het differentieel leren. Hierbij gaat het over variëren, tot in het extreme, om spelers hun eigen bewegingen en inzichten te laten ontdekken. Paul liet een filmpje zien van kogelstoter Peter Valentiner die 6 weken lang op de ‘klassieke’ manier aan het trainen was geweest, om vervolgens 6 weken gedifferentieerd aan het werk te gaan. Conclusie was: niet iedereen heeft hetzelfde nodig om tot een goed resultaat te komen. Probeer het als trainer ook breder te trekken.
Hierna liet Paul een aantal oefeningen zien waarbij de speelsters ( Ritola MC1 en MB1 nog bedankt) op verschillende manieren aan het leren zijn.
Ondertussen werden er vragen gesteld en leerden de trainers-coaches hoe te coachen tijdens een oefening. Paul gaf tips, maar liet het ook vooral uit hen zelf komen.
Verder liet Paul een filmpje over de methodiek van de aanval en gingen we aan de slag met de methodiek van het omloopje (aanvalsvariant).
Iedereen was tijdens, maar ook na afloop erg enthousiast over deze clinic. Paul bedankt hiervoor!